Happy master

Gratis commitment

Het is vrijdagmiddag en ik ben met de laatste klusjes van de week bezig. Zometeen nog even mijn werk voor volgende week structureren, mijn weekstaatje rapporteren aan de klant en dan zit het er vandaag weer op. Het is mooi weer, dus in de namiddag nog even een wandelingetje maken en een belletje met een collega scrum master en dan begint het weekend.

Ik zat al een tijdje te denken aan een artikel over gratis commitment. Je weet wel: zulke enthousiaste mensen in je team, dat ze toewijding tonen en zo blij zijn met hun werk dat het maar door blijft gaan. Werk waar je energie van krijgt, waardoor je niet moe naar huis gaat, maar vol energie nog iets extra’s oppakt.

We hebben in ons team de chat van Teams altijd open staan. Dat is een belangrijk communicatiemiddel om snel informatie te delen met het hele team. Vluchtige informatie, dus als je een berichtje hebt gemist is er niks aan de hand.

Het is dus vrijdagmiddag en ik lees in de chat: “ik heb tickets IDAEM-123 opgepakt”. Een van onze developers heeft blijkbaar een ticket afgerond en besloot om in de laatste fase van de week toch nog iets nieuws op te pakken. Hij had ook kunnen denken: “Het is bijna weekend, nog even mijn laptop open houden voor de show en aan het bier.” Maar hij besloot een nieuwe opdracht op te pakken. GEWELDIG om dat te lezen, daar word ik blij van. En ik word er door geïnspireerd, vandaar ook dit artikel.

En ik word er door geïnspireerd!!!

Waar komt dat commitment vandaan? Hoe kom je zo gecommitteerd dat je in de laatste uurtjes van de week nog even een nieuwe opdracht oppakt. Natuurlijk zijn er allerlei factoren van invloed op die beslissing. Zo hebben we een hecht team, dus wij zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het resultaat en ieder individu in het team draagt die verantwoordelijkheid. We hebben ook werk klaar liggen dat past bij de kwaliteiten van de teamleden én het zijn overzichtelijke opdrachten, waarbij het doel van de opdracht helder is. Toch denk ik in dit soort situaties vaak aan Purpose, Autonomy en Mastery van Daniel Pink (boek: DRIVE!) over motivatie.

In ons team is helder naar welk doel we streven, heeft iedereen de vrijheid om autonoom opdrachten op te pakken en past het werk bij de kwaliteiten van de teamleden. Die onderdelen proberen we in iedere sprint mee te nemen. Ik stuur het team niet aan, ik deel geen taken uit, maar sta aan de zijlijn als coach. In het coachen neem ik deze onderdelen mee om de teamleden te motiveren. Denk daarbij aan:

  1. Dat je steeds duidelijk maakt wat het doel is waar we naar streven. Wat is het doel van de organisatie? Wat is het doel van deze sprint (Scrum)? Wat is daarin het doel voor het teamlid?

  2. Dat de resultaten van belang zijn en dat je je daarom minder bezighoudt met ‘hoe’ het werk wordt uitgevoerd of ‘waar’ of ‘wanneer’. Laat de teamleden (in grote mate) zelf bepalen welke tools er gebruikt worden. Laat de teamleden aangeven of ze liever op kantoor of thuis werken én geef ruimte om dat niet aan-een-stuk tussen negen en vijf te doen. (Bespreek natuurlijk ook de voordelen van ‘op kantoor’ werken).

  3. Dat je de kwaliteiten van de teamleden benut en de taken goed over het team te verdelen zijn. Die ene taak waar de ene een hekel aan heeft vindt de ander fantastisch. Laat de voorkeur van de teamleden mee wegen in de selectie van opdrachten die binnen het team uitgevoerd worden. Natuurlijk is er ook ‘minder leuk’ werk dat uitgevoerd moet worden, maar let op de balans. Geef ruimte voor ontwikkeling en laat iedereen groeien … ook al is dat niet in de richting die jij had bedacht.


Vrijdag middag om half drie vragen er twee developers over de teams chat of ik nieuwe stories in de sprint (Scrum) wil slepen. Dus nog even iets oppakken voordat het weekend begint. Dat noem ik commitment: ‘Gratis commitment’, want je hoeft er niets extra’s voor te betalen, alleen een beetje opletten of het team op de juiste manier wordt gemotiveerd. 😊

PS: Nog een opmerkelijk feitje dat achteraan dit artikel past. Afgelopen week zei een developer tegen mij: “ik documenteer dat wel, ik vind documenteren wel leuk”. Ze zijn er dus wel: developers die documenteren leuk vinden.

#commitment #team #drive! #gratis #scrum #werkgeluk #happinessatwork #hetisongelooflijk

Facebook
Twitter
LinkedIn

Contact

Neem contact op

Bel of WhatsApp: 06 14 248 278 Mail: richard@happymaster.nl

Algemeen

Volg mij